Történelem,babonák

Menyasszonyi csokor

Mindenki tudja, hogy az esküvőhöz tartoznak babonák.

Mi ezeket egy kis csokorba összegyűjtöttük!

A menyasszonyi csokor és a virág dekoráció története: Az első írásos feljegyzést az ókori Görög országban készítették miszerint a menyasszony fejére koszorút fontak füvekből és termésekből.

A menyasszonyi csokor elődei a virágfüzérek voltak melyet koszorúként vagy nyakláncként viseltek. Már a kezdetektől a szeretetet és a jókívánságot jelentették a virágok az esküvőn. Menyasszony fejére koszorút fontak és a természet ajándéka ként tekintettek rá. A menyasszony koszorúját a koszorús lányok készítették, de a virág dekoráció is az ő feladatuk volt. Menyasszony és a vőlegény egyaránt a fején viselték, a boldogság és szerelem jelképeként! Ezek a fejdíszek füvekből és fokhagyma fejekből készült, mert úgy tartották, hogy a fokhagyma képes elűzni a rossz szellemeket és az menyasszonyt bölcsebbé és jobb lelkűvé teszi! Virág dekorációt rozmaringból és rózsából készült és „csókkötésnek” hívták, és az ifjú pár feje felett logót a vacsora asztalnál, sok szerencsét  és szerelmet hozott a párnak és az asztalnál ülőknek. A vendégek asztalainál kis csokrokat raktak hosszú életet kívánva az ott ülőknek!


szokások, babonák:

Valami régi, új, kék és kölcsön!
Angliából származik és szinte minden menyasszony ismeri! Az esküvő napján a menyasszonynak viselnie kell 
valami régit: ez a menyasszony hajadonéletét szimbolizálja, általában családi ékszere szokott lenni!
valami kölcsönkapottat: a barátságot és a szerelmet jelképezi mert ezekre úgy kell vigyázni mint a kölcsön kapott dolgokra!
valami kéket: kék a hűség színe, tisztaság jelképe!
valami újat: 
ez jelzi, hogy a menyasszony életébe új fejezet kezdődik!


Rizseső,rózsaszirom szórás:

Rizseső Ázsiából ered, az esküvő végén a násznép rizst dobál az ifjú párra a termékenység jelképeként. Ugyan ezt jelenti az esküvő elején a menyasszony előtt elhaladó koszorús lányok vagy virágszóró kislányok rózsaszirom szórása is!


Menyasszonyi csokor eldobása:
menyasszony az esküvő végén hátat fordít a násznép hajadon lányainak és közéjük dobja, aki elkapja annak lesz a következő esküvője!

Harisnyakötő eldobása:
Ugyan az mint a menyasszonyi csokor eldobása hölgyeknél csak itt a vőlegény dobja hátra az ara harisnyakötőjét a nőtlen férfiak közé és aki elkapja ő lesz a soron következő vőlegény!

Kisfiú az ölben:

Az esküvői vacsora alatt egy kisfiút ültetnek a menyasszony ölébe, hogy mindenképp szülessen fiú gyermeke az ifjú párnak, hogy legyen aki tovább vigye a nevet a családban!
Ezüstérme a cipőbe:Ha pénzérmét rejtenek a menyasszony cipőjébe az gazdagságot hoz az ifjú párnak!

Menyasszonytánc:

Éjfélkor a vőfély elkezd verni egy lábost fakanállal és kiabálja: Eladó a menyasszony! A vendége sorba táncolnak a menyasszonnyal akik pénzt dobnak a lábosba a táncért. Miután mindenki táncolt az újdonsült feleséggel férj következik aki a pénztárcáját dobja bele, elveszi a fazekat majd ölbe kapja feleségét és kiszalad vele!

Menyasszony elrablása:

Valaki a vendégek közül ellopja menyasszony cipőjét, a férj csak úgy válthatja ki a cipőt ha pezsgőt iszik abból!


Menyasszonyi cipő elrablása:

Valaki a vendégek közül ellopja menyasszony cipőjét, a férj csak úgy válthatja ki a cipőt ha pezsgőt iszik abból!

Koszorútánc:

Az örömanya leveszi lánya fejéről a fátylat, majd annak a lánynak a fejére teszi aki szerinte a leghamarabb fog férjhez menni!

Küszöbön átemelés:

Amikor az ifjú pár új lakásba költözik, a férj ölbe kapja feleségét ezzel is megtévesztve a rossz szellemeket, hogy csak egy személy költözött a házba és egyben megvédi feleségét a küszöb alatt bujkáló rossz szellemektől!

Rozmaring:

Virág nyelven a hűséget jelképezi a vőlegénynek és a menyasszonynak kell viselnie!

Gyöngyékszer:

A menyasszony nem viselhet gyöngyöt esküvője napján mivel a gyöngy a könnyet szimbolizálja és az azt jelentené hogy a lány sokat fog sírni a házasságában!


 

Menyasszonyi csokor

WeblapÉpítő